Ga naar de inhoud

Verzilvering

Een EVC-traject leidt tot een ervaringscertificaat. Dat is een officieel bewijs van de kennis en ervaring die je hebt, maar waarvoor je geen diploma hebt gehaald. In sommige gevallen kun je met je ervaringscertificaat een mbo-diploma of vrijstellingen bij een onderwijsinstelling krijgen. Dat noemen we ‘verzilvering’.

Wat is verzilvering van je ervaringscertificaat?

Je kunt een EVC-traject doorlopen op basis van landelijk vastgestelde opleidingsstandaarden. Als je kunt aantonen dat je de kennis en ervaring hebt die bij deze standaarden passen, dan kun je ervoor kiezen je ervaringscertificaat te laten verzilveren.

Dat houdt in dat je je certificaat laat beoordelen door een examencommissie. Zij kijken wat je nog moet doen om een mbo-diploma te krijgen. Je moet in ieder geval examen doen in Nederlands en rekenen, en voor een opleiding op niveau 4 is ook een examen Engels verplicht. Als je nog scholing nodig hebt, hoor je dat van de examencommissie.

Aanvullende eisen voor verzilvering

Naast de examens zijn er nog andere aanvullende eisen voor verzilvering.

Je moet namelijk een aantal keuzedelen doen: bij een opleiding op niveau 2 zijn dat er 2, op niveau 3 en 4 gaat het om 3 keuzedelen. Bij het aanmelden voor een EVC-traject kun je aangeven welke keuzedelen je wilt doen, maar daar kunnen we je natuurlijk ook bij helpen. De competenties voor de keuzedelen worden op dezelfde manier beoordeeld als de werkprocessen binnen je EVC-traject.

Tot slot moet je ook nog de onderdelen ‘loopbaan’ en ‘burgerschap’ doorlopen. Bij ‘burgerschap’ doe je inzicht op in allerlei maatschappelijke thema’s, en bij ‘loopbaan’ gaat het om reflecteren op je eigen kwaliteiten, interesses en waarden. EVC Dienstencentrum heeft opdrachten waarmee je deze elementen kunt opnemen in je EVC-traject.

Bij welke ROC’s kan ik verzilveren?

Om verzilvering zo soepel mogelijk te laten verlopen, werken we intensief samen met een aantal ROC’s in Nederland. Tijdens het proces informeren we je graag over de beste mogelijkheden.

Kosten verzilvering

Wat het verzilveren van je ervaringscertificaat kost, bepaalt de examencommissie. Van de ROC’s waar we vaak mee samenwerken, kunnen we je wel meer vertellen over de werkwijze en kosten.

Meer weten?

Wil je meer weten over een het verzilveren van een ervaringscertificaat?

EVC voor jou? Doe de quickscan!

Heb je veel kennis en ervaring opgedaan in de praktijk, maar niet de diploma’s om dat te bewijzen? En heb je wel een bewijs nodig, bijvoorbeeld in onderhandelingen met je huidige werkgever of bij het vinden van een nieuwe baan? Dan kan een EVC-traject je helpen.