Ga naar de inhoud

Veelgestelde vragen

Algemeen

Wat is een EVC-traject?

In een EVC-traject wordt de kennis en ervaring die je hebt opgedaan, officieel beoordeeld en erkend.

Hoe ziet een EVC-traject eruit?

Een EVC-traject verloopt volgens een aantal stappen, van intake tot het ervaringscertificaat.

Voor wie is een EVC-traject geschikt?

Een EVC-traject is voor iedereen die in ieder geval twee jaar werkervaring heeft in een bepaalde functie, maar waar je geen diploma of certificaten voor hebt.

Hoe lang duurt een EVC-traject?

Gemiddeld duurt een regulier EVC-traject zo’n 16 weken. Dat is de periode vanaf het aanmelden tot het daadwerkelijk ontvangen van een ervaringscertificaat. Voor het opbouwen van het portfolio heb je ongeveer 8 weken. 

Op welk niveau kan ik een EVC-traject volgen?

EVC Dienstencentrum biedt EVC-trajecten aan op mbo-niveau 2, 3 en 4 en voor de branchestandaard werkverantwoordelijke installaties. Die branchestandaard staat ongeveer gelijk aan niveau 4+. Daarnaast is het mogelijk om het niveau van je beroepoverstijgende competenties te laten beoordelen op mbo- of hbo-niveau. Op de website van het Nationaal Kenniscentrum EVC staat precies welke EVC-trajecten we aanbieden.

Welke bewijsstukken mag ik aanleveren in mijn EVC-traject?

In je EVC-traject mag je bewijsstukken aanleveren die afkomstig zijn uit de afgelopen vijf jaar. Voorbeelden van bewijsstukken zijn certificaten, getuigschriften, arbeidscontracten, verslagen, referenties en verklaringen. We helpen je graag bij het verzamelen van bewijsstukken.

Krijg ik een certificaat na afloop van een EVC-traject?

Na afloop van je EVC-traject krijg je een ervaringscertificaat. Dit certificaat kun je gebruiken als bewijs voor de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan. Het certificaat blijft altijd geldig, maar kun je tot twee jaar na uitgave verzilveren.

Wanneer je een traject bij ons volgt voor beroepsoverstijgende competenties, kun je na afronding van je traject een competentiebewijs aanvragen. Je gevalideerde ervaring wordt met het competentiebewijs erkend. Je kunt dit bewijs gebruiken om aan werkgevers te laten zien waarvoor je vakbekwaam bent en op welk niveau je over de algemene beroepscompetenties beschikt. Het bewijs is bedoeld om je te ondersteunen als je solliciteert, zodat je kunt laten zien dat je meer kunt dan je diploma’s onderschrijven.

Hoelang blijft mijn ervaringscertificaat geldig?

Je ervaringscertificaat verloopt niet. Maar als je je EVC-traject wilt verzilveren, moet dit binnen twee jaar na afronding van je EVC-traject.

Verzilvering

Wat is verzilvering?

Als je bij ons een EVC-traject hebt gevolgd, ontvang je een ervaringscertificaat. Als je met dit ervaringscertificaat laat zien dat je voldoende onderdelen van een opleidingsstandaard beheerst, kun je misschien een mbo-diploma krijgen. Dat noemen we ‘verzilvering’. Het kan ook zijn dat je vrijstellingen krijgt voor een bepaalde opleiding, zodat je geen volledige opleiding hoeft te volgen voor een diploma.

Kan ik mijn EVC-traject verzilveren tot een officieel diploma?

Als je EVC hebt gedaan voor een mbo-opleidingsstandaard, kun je jouw ervaringscertificaat laten verzilveren bij de examencommissie van een ROC. Zij beoordelen het certificaat en bepalen wat er nog moet gebeuren om een diploma te krijgen. Het is handig dan wel alvast keuzedelen mee te nemen in je EVC-traject. We werken voor verzilvering graag samen met een aantal ROC’s in het land.

Wanneer moet ik keuzedelen toevoegen aan mijn EVC-traject?

Als je van plan bent je ervaringscertificaat te laten verzilveren, is het handig om alvast keuzedelen mee te nemen in jouw EVC-traject. Als je dit niet doet, moet je er bij het ROC scholing voor volgen tijdens het verzilverproces. Bij ieder traject zijn passende keuzedelen, waar we je graag verder mee helpen. Voorwaarde is wel dat je je traject bij ons afrondt.

Erkenningen

Kan ik mijn EVC-traject gebruiken om een erkenning van InstallQ te krijgen?

Ja, wij bieden een traject aan voor werkverantwoordelijke elektrotechnische laagspanningsinstallaties, gasinstallaties en leidingwaterinstallaties. Wanneer je deze afrondt, kun je een erkenning bij InstallQ aanvragen. De instap-eis voor dit traject is een aansluitende diploma op niveau 3, en minimaal 5 jaar werkervaring.

Kan ik mijn EVC-traject gebruiken om een SKJ-registratie te krijgen?

Ja, je kunt door middel van een EVC-traject een SKJ registratie verkrijgen. Maar EVC Dienstencentrum biedt helaas geen EVC-trajecten op hbo-niveau aan, dus we kunnen je hier helaas niet verder mee helpen.

Financiering

Moet ik mijn EVC-procedure zelf financieren?

Op het aanmeldformulier kun je aangeven of je het traject zelf financiert, of dat je werkgever dit doet.

Op welk moment in het traject moet ik betalen?

Na het ontvangen van je aanmeldformulier ontvang je van ons een factuur. Na betaling zullen we je traject in gang zetten.

Contact

Hoe kan ik me aanmelden voor een EVC-traject?

Neem contact met ons op hierover. Dit kan door ons te bellen, via het contactformulier of via e-mail.

Werken jullie alleen in Groningen?

Nee. Ons kantoor staat in Groningen, maar we werken door het hele land. Je hoeft dus niet naar Groningen te komen voor een intake of assessment.

EVC voor jou? Doe de quickscan!

Heb je veel kennis en ervaring opgedaan in de praktijk, maar niet de diploma’s om dat te bewijzen? En heb je wel een bewijs nodig, bijvoorbeeld in onderhandelingen met je huidige werkgever of bij het vinden van een nieuwe baan? Dan kan een EVC-traject je helpen.