Ga naar de inhoud

EVC voor organisaties

Naast het feit dat EVC voor werknemers allerlei voordelen kan hebben, is een EVC-traject ook interessant voor werkgevers.

Voordelen van EVC voor werkgevers

EVC staat voor Erkennen Verworven Competenties. Een EVC-traject is een methode om de kennis en ervaring die je medewerkers in de praktijk hebben opgedaan, officieel te laten beoordelen en erkennen. En dat heeft allerlei voordelen.

Inzicht in kwaliteiten

Ten eerste geeft het je als werkgever uitstekend inzicht in de kwaliteiten van je personeel. Waar je in de praktijk misschien al ziet wat iemand kan en doet, wordt het met een EVC-traject op onafhankelijke wijze beoordeeld en erkend op basis van landelijke standaarden.

Kortere weg naar diploma

Is het belangrijk dat jouw werknemers de juiste diploma’s hebben, dan kan een EVC-traject een uitstekende manier zijn om benodigde opleidingen te verkorten. Op basis van de al opgedane ervaring en kennis wordt in een EVC-traject een ervaringscertificaat opgesteld. Dit ervaringscertificaat kan een werknemer voorleggen aan een examencommissie, om op die manier mogelijk vrijstellingen te krijgen. Ook kan het zijn dat je als werkgever aan kwaliteitseisen moet voldoen ten aanzien van je medewerkers. In veel gevallen is een diploma niet vereist, maar zou het vaststellen van werk- en denkniveau met een EVC-traject voldoende zijn. 

Meer potentiële werknemers

Mogelijk beoordeel je potentiële nieuwe werknemers op basis van behaalde diploma’s. Ergens is dat logisch, maar tegelijkertijd beperkt het je ook. Er zijn in veel gevallen ook geschikte kandidaten die weliswaar niet de gevraagde diploma’s hebben, maar wel de benodigde kennis en ervaring hebben. Met een EVC-traject heb je binnen een aantal weken alsnog het inzicht in de kwaliteiten die je nodig hebt, en vis je dus uit een veel bredere poel op een krappe arbeidsmarkt. Bovendien kunnen mensen in sommige gevallen via een EVC-traject zelfs vanuit een ander vakgebied aan de slag in jouw bedrijf.

“Mijn werkgever vindt diploma’s erg belangrijk, en werkervaring minder. Dankzij het EVC-traject dat ik gevolgd heb, heb ik nu een officieel bewijs van wat ik kan en weet. Daarmee kan ik doorgroeien binnen de organisatie en kom ik verder in mijn loopbaan. Het EVC-traject heeft dus echt veel waarde toegevoegd. Het doen van een EVC-traject voegt daarom veel waarde toe. Ik vond het ook leuk om te doen. De begeleider en assessor waren super. Als ik er niet uit kwam, kon ik meteen terecht bij de begeleider. Mijn werkgever heeft er eigenlijk totaal geen nadeel van gehad, en we profiteren allebei van de voordelen.”

Meer weten?

Wil je meer weten over wat een EVC-traject kan betekenen voor jullie organisatie?

EVC voor jou? Doe de quickscan!

Heb je veel kennis en ervaring opgedaan in de praktijk, maar niet de diploma’s om dat te bewijzen? En heb je wel een bewijs nodig, bijvoorbeeld in onderhandelingen met je huidige werkgever of bij het vinden van een nieuwe baan? Dan kan een EVC-traject je helpen.