Vaak doe je in de praktijk veel ervaring en kennis op, die je niet kunt ondersteunen met een behaald diploma. Soms kan dat lastig zijn, bijvoorbeeld als je wilt solliciteren. Met een EVC-traject bij EVC Dienstencentrum kun je deze uitdaging oplossen.
Waarom EVC?
Zoals gezegd zijn er veel redenen waarom een EVC-traject interessant voor je kan zijn. Een succesvol EVC-traject levert je in ieder geval een aantal dingen op.
Ten eerste geeft het je inzicht in hoe jouw ervaring en kennis zich verhoudt tot landelijke standaarden. Dat kunnen allerlei standaarden zijn, van mbo-opleidingen tot standaarden voor een specifieke branche. Het inzicht zorgt ervoor dat je bewust bekwaam bent, waardoor je in veel gevallen je werk nog beter kunt doen. Bovendien is het prettig als je kunt bewijzen welke kennis en kunde je hebt. Het kan je een trots gevoel en extra zelfvertrouwen geven.
Heb je zwart op wit staan wat je aan kennis en ervaring in de praktijk hebt opgedaan, dan wordt het ook duidelijk op welke vlakken je nog verder kunt leren. Een EVC-traject helpt je dus met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kan het zorgen voor vrijstellingen als je een opleiding wilt volgen. Tot slot kun je een EVC-traject gebruiken als je een nieuwe branche wilt betreden waarvoor je niet de gevraagde diploma’s hebt, maar wel de benodigde praktijkkennis en -ervaring.
Het kan ook zijn dat je op dit moment een functie doet die niet meer aansluit bij de diploma’s die je ooit gehaald hebt. Wil je vastleggen wat je huidige werk- en denkniveau is? Dan zou een EVC-traject goed kunnen passen.
Zo verloopt een EVC- traject
Een EVC-traject duurt ongeveer 3 tot 6 maanden, en bestaat uit een aantal stappen.
1. Intake
We beginnen met een intake. Omdat een EVC-traject doorlopen best wat voeten in aarde heeft, willen we eerst kijken of het past bij het doel dat je hebt. Ook bekijken we of je inderdaad de juiste ervaring hebt en of het haalbaar is de juiste bewijsstukken te verzamelen. Op basis van het intakegesprek krijg je een eerlijk advies over wat wij denken dat het beste gaat werken.
2. Portfolio
Is het advies positief, dan gaan we het portfolio opbouwen. In het portfolio verzamel je bewijsmateriaal dat past bij je doel. Dat kan van alles zijn: diploma’s, certificaten van gevolgde trainingen, reflectieverslagen, werkdocumenten en meer.
3. Begeleiding
Je krijgt natuurlijk begeleiding vanuit EVC Dienstencentrum. Onze ervaren professionals leggen je uit welk bewijsmateriaal geschikt is en hoe je het goed presenteert.
4. Beoordeling
Is je portfolio compleet, dan wordt het beoordeeld door een externe deskundige. Deze persoon zal ook een assessment uitvoeren, het liefst op je werkplek.
5. Ervaringscertificaat
Is alles in orde, dan stelt de externe deskundige een ervaringscertificaat op. Daar staat een beschrijving op van de competenties die beoordeeld zijn. Het ervaringscertificaat is een officieel erkend document waarmee je bijvoorbeeld vrijstellingen voor een mbo-diploma of een vakbekwaamheids- of competentiebewijs kunt aanvragen.
“Het EVC-traject was veel werk, maar mede dankzij de begeleiding van EVC Dienstencentrum wel goed te doen. Het meest omvangrijk was om zelf je portfolio te vullen met alle ervaringen en leermomenten. Echt een eyeopener vond ik het, een reis terug in je leven. Het heeft me zeker door de sollicitatieprocedure geholpen. Momenteel ben ik veel bewuster bezig in mijn werk en leefomgeving en zie ik veel als een leertraject.”
“Ik herken mij in het ervaringscertificaat en het maakt mij trots dat ik dit heb bereikt.”
Meer weten?
Wil je meer weten over een EVC-traject, het verzilveren van diploma’s of een vakbekwaamheids- of competentiebewijs?